Ithaka Film Festival

English? Click on this link to get an impression of the Ithaka Film Festival in 2018:  ITHAKA FILM FESTIVAL – information (ENG)

Het Ithaka Film Festival is een samenwerking tussen The Video Bakery, Ithaka Internationale Schakelklassen, Stichting de Frisse Blik, LOWAN en het Nederlands Film Festival. In heel Nederland maken jongeren van de Internationale Schakelklassen hun eigen film in drie dagen. Er worden lokale vertoningen georganiseerd en de beste films krijgen een première op het Nederlands Film Festival 2019. Het project gaat in november 2018 van start.

Het Ithaka Film Festival bestaat uit verschillende onderdelen:
-Ithaka Film School – driedaagse film workshop in 25 ISK-klassen verspreid over Nederland
-Ithaka Film Festival XS – lokaal filmfestival
-Ithaka Film Academie – 5 filmgroepen ontwikkelen een nieuwe film, talentontwikkelingstraject
-Ithaka Film Festival – vertoning van de beste films op het Nederlands Film Festival 2019.

Het Ithaka Film Festival wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van het Kansfonds, Fonds 21, VSB Fonds, Stichting Kinderpostzegels en Prins Bernard Cultuurfonds.

———————-

Over de pilot van het Ithaka Film Festival 2018: 

Het Ithaka Film Festival 2018 was een samenwerking tussen The Video Bakery, Ithaka Internationale Schakelklassen (ISK) en stichting docuprins. Ruim 200 jongeren van de Ithaka ISK in Utrecht volgden een intensief filmworkshoptraject waarin ruim 30 korte films werden gemaakt. De films werden vertoond op een speciale voorpremière op de school en de beste films werden genomineerd voor het Ithaka Filmfestival. Tijdens het feestelijke Ithaka Filmfestival in de Stadsschouwburg Utrecht werd een selectie aan films op het grote scherm getoond, awards uitgereikt en optredens gegeven door ISK-leerlingen.

De Ithaka Internationale Schakelklassen is voor jonge immigranten (12 tot 18 jaar) de eerste stap richting het Nederlandse onderwijssysteem, een brug naar de middelbare school of het beroepsonderwijs. Op de school zitten ongeveer 700 leerlingen van 40 verschillende nationaliteiten. Met de film workshops stimuleren we de creativiteit van de jongeren en werken we spelenderwijs aan essentiële vaardigheden voor hun toekomst in Nederland. Zo wordt de Nederlandse taal actief geleerd (o.a. via het acteren en script schrijven) en staan skills als samenwerken, organiseren, presenteren en plannen centraal.  Tijdens de vertoningen op een prestigieus platform, de Stadsschouwburg, worden de eigen verhalen van de jongeren in het zonnetje gezet.

In 2018 won het Ithaka Film Festival de GAPMIL Global Media Literacy and Information Award 2018! Lees hier het gehele bericht: Persbericht – GAPMIL Award voor Ithaka Film Festival

Het Ithaka Filmfestival werd in 2017 voor het eerst als pilot uitgevoerd en in 2018 succesvol doorontwikkeld. Het Ithaka Filmfestival 2018 werd mede mogelijk gemaakt door:

FOTO-IMPRESSIE